Pieczony, gotowany, smażony, a nawet grillowany – przez wielu miłośników jarzyn kalafior uważany jest za warzywo doskonałe, bo można z niego przygotować mnóstwo fantastycznych i bardzo różnorodnych potraw. Pachnący, zwarty kwiat jest również bazą smacznych zup oraz wytwornych kremów o aksamitnej konsystencji. Jakie dania z kalafiora doskonale sprawdzą się w letnie upały? Podpowiadamy!
Pyszny chłodnik kalafiorowy
Z kalafiora, podobnie jak z wielu innych warzyw, można przygotować serwowaną na zimno zupę, która znakomicie się sprawdzi w upalne letnie dni. Wystarczy do kefiru zmieszanego z jogurtem wrzucić niewielkie różyczki ugotowane tak, by zachowały trochę chrupkości. Doskonałym dodatkiem są starte na grubych oczkach tarki ogórki i rzodkiewki, które równocześnie nadadzą całości świeżych zielono-czerwonych akcentów. Całe danie warto przyprawić mielonym pieprzem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Na koniec tuż przed podaniem chłodnik ozdabia się chrupiącymi grzankami czosnkowymi oraz szczyptą dość grubo krojonego szczypiorku.
Aromatyczna sałatka z kalafiora i brokułów
Niewielkie różyczki kwiatów kalafiora oraz brokułu połączone w jednej, idealnej na upały sałatce, tworzą wyjątkowo zgrany duet. Obrane i ugotowane al dente w lekko osolonej wodzie znakomicie się łączą z pokrojoną w nieduże paski gotowaną szynką, żółtym serem i białą cebulą, dając wykwintne, pełne aromatu danie. Wszystkie składniki należy połączyć sosem ziołowo-majonezowym i doprawić świeżą natką pietruszki, a gotową mieszankę odłożyć na jakiś czas do lodówki, żeby nabrała bardziej wyrazistego smaku. Sałatka z subtelnie słodkich kalafiorów oraz pikantnych brokułów może być spożywana zarówno jako danie główne, jak i dodatek do mięs.
Złociste kotleciki z kalafiora
Nieduże kawałki kalafiora ugotowane do miękkości, a następnie rozgniecione widelcem na piure często są bazą wyjątkowo smacznego dania lub dodatku – delikatnych kotlecików o kremowym wnętrzu pokryty złocistą, chrupiącą panierką. Masę powstałą z rozdrobnionych warzyw, odrobiny mąki lub bułki tartej oraz jajek warto wzbogacić poprzez dodanie takich przypraw, jak ząbek czosnku, pieprz, suszone chili, cebula czy siekany szczypior. Uformowane na niewielkie medaliony i obtoczone z tartej bułce kotleciki obsmażcie na złoty kolor i podawajcie prosto z patelni, kiedy są najbardziej aromatyczne.
Zapiekanka kalafiorowa
Łatwa w przygotowaniu, aromatyczna i wyjątkowo smaczna – zapiekanka z kalafiora powstaje błyskawicznie, ponieważ jest przygotowywana z ugotowanych wcześniej jarzyn. Co warto dodać do naczynia żaroodpornego, by powstał pyszny obiad? Pokrojone w kostkę gotowane ziemniaki, niewielkie różyczki kalafiora, przesmażoną na oliwie cebulę oraz szynkę lub boczek. Równomiernie porozkładane składniki zalewa się sosem z dodatkiem śmietany i jajek, dzięki któremu potrawa nabierze idealnej konsystencji. Zapiekankę wystarczy umieścić na 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku, by już po chwili cieszyć wyjątkowym smakiem warzyw i mięsa.
Pyszny kalafior w panierce
Macie ochotę na nietuzinkową przekąskę, którą przygotujecie zaledwie w kilkanaście minut? Kalafior w chrupiącej panierce smakuje świetnie, zwłaszcza gdy jest podany wraz z dipem bazującym na kwaśnej śmietanie, czosnku oraz świeżych ziołach. Obgotowane różyczki kalafiora wystarczy kolejno obtoczyć jak klasyczny kotlet schabowy, czyli w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie smażyć z każdej strony w dobrze rozgrzanym oleju, dopóki nie staną się złociste i chrupiące. Taki kalafior można również przygotować w cieście zawierającym pikantne przyprawy, podkreślające smak całego dania, jak np. mielone papryczki chili czy mielony czarny pieprz.
Gdy nadciąga upalna aura, warto poznać najciekawsze przepisy na kalafior na Przepisy.pl, dzięki którym przygotowanie obiadu lub przekąski w gorące popołudnia nie będzie zbyt czasochłonne i męczące, a przyniesie wyjątkowo smaczne rezultaty.
Artykuł promocyjny.
Jestem wolną kobietą, która kocha pisać o naszych sprawach. Witaj na moim blogu!