kobieta w ciazy je owoce

Dieta przyszłej mamy – najważniejsze składniki, jakich nie można pominąć

Zdrowie dziecka, które nosisz pod sercem, uzależnione jest on tego, co jesz i jaki prowadzisz tryb życia. Warto poznać kilka najważniejszych zaleceń dotyczących witamin i mikroelementów niezbędnych dla kobiet, które są w ciąży lub planują zostać mamą. Są takie składniki, które odgrywają kluczową rolę, dlatego należy je obowiązkowo uwzględnić w diecie.

Witaminy i mikroelementy wpływają bezpośrednio na rozwój płodu, ale wspierają również zdrowie mam. Panie powinny być ostrożne w ich stosowaniu, dlatego warto tę kwestię indywidualnie przedyskutować z lekarzem. Można jednak skorzystać z gotowych preparatów i włączyć suplementację, przeznaczoną dla kobiet w ciąży, np. Femibion 2, który uzupełni codzienną dietę przyszłej mamy w takie składniki jak foliany, kwas DHA oraz żelazo i witaminę D. Oto najważniejsze składniki, jakie powinny znaleźć się w codziennym żywieniu przyszłej mamy.

Kwas foliowy

W trakcie przygotowań do ciąży przyjmowanie kwasu foliowego jest konieczne, ponieważ już w ciągu pierwszych dni życia płodowego dochodzi do intensywnego podziału komórek, z których tworzą się ważne organy oraz struktury układu nerwowego – rozwija się mózg i rdzeń kręgowy dziecka. Specjaliści rekomendują przyjmowanie kwasu foliowego w szczególności podczas pierwszego trymestru, choć w trakcie drugiego i trzeciego trymestru także warto uzupełniać dietę w ten pierwiastek.

Naturalne źródła kwasu foliowego: ciecierzyca, szpinak, sałata, fasola biała, korzeń i natka pietruszki, kurze jaja, brukselka, jarmuż, brokuły, słonecznik, sezam.

Magnez

Jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Magnez wspomaga ponadto budowę tkanek, kości i zębów. Niweluje nie tylko powszechne skurcze łydek, ale też występujące u kobiet w ciąży skurcze brzucha. W tym okresie oraz podczas karmienia piersią często organizm kobiety potrzebuje zwiększonej dawki tego pierwiastka.

Naturalne źródła magnezu: produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, ziemniaki, banany, kakao i gorzka czekolada.

Żelazo

Odpowiada za prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego u dziecka. Powinno być stosowane szczególnie u kobiet z niedokrwistością przed poczęciem, a później ponownie po 8. tygodniu ciąży. Konsekwencją braku żelaza może być anemia, która może skutkować niską masą urodzeniową dziecka oraz przedwczesnym porodem.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ  Badania prenatalne - szansa na poznanie zdrowia nienarodzonego maluszka

Naturalne źródła żelaza: chude mięso, drób, żółtka jaj, kakao, buraki, orzechy, rzeżucha, suszone morele, rodzynki, pestki dyni i słonecznika, truskawki, pieczywo pełnoziarniste.

Wapń

Odpowiada za budowę kości oraz łagodzi skurcze macicy, co jest szczególnie istotne przed porodem. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi 1000 mg dziennie i wzrasta u kobiet w II i III trymestrze ciąży oraz podczas karmienia piersią do ok. 1200 mg.

Naturalne źródła wapnia: ryby, fasola, soja, szpinak, kapusta włoska, boćwina, płatki owsiane, zarodki pszenne, orzechy i nasiona.

Witamina D3

Niedobór witaminy D3 prowadzi do zaburzeń gospodarki mineralnej, wapniowej i fosforanowej, a co za tym idzie – do zaburzeń układu kostnego. Dzienna dawka zalecana u kobiet ciężarnych i karmiących z niedoborem witaminy D3 wynosi 800-1000μg. Ze względu na spore braki zaleca się suplementację tej witaminy.

Witamina A

Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz wzrok. Najlepszym jej źródłem jest beta-karoten zawarty w marchewce i dyni. Witamina A syntetyzuje się wówczas w organizmie z beta-karotenu. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A to ok. 1 mg.

Gdzie jeszcze znajduje się witamina A? Jej dobrym źródłem jest tran, wątróbka i szpinak.

Witamina E

Chroni błony komórkowe przed uszkodzeniem, zapobiega rozwojowi miażdżycy i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Występuje w pokarmach, ale nie zawsze jej zapotrzebowanie jest w całości pokrywane w ramach diety. W takich sytuacjach potrzebna jest dodatkowa suplementacja. Niedobory tej witaminy często występują u wcześniaków.

Źródła witaminy A: nasiona, orzechy, zarodki pszenicy, pestki winogron, pełnoziarniste produkty zbożowe (makarony, pieczywo), a także kasze i oliwki.

Przyszła mama powinna uwzględnić w diecie także cynk, jod i kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3. Poprawiają one rozwój ośrodkowego układu nerwowego płodu, ale też zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu. Wpływają korzystnie na rozwój funkcji motorycznych i poznawczych dziecka. Dodatkowo zmniejszają prawdopodobieństwo depresji poporodowej, alergii i poprawiają odżywienie płodu. Znajdziesz je w siemieniu lnianym, orzechach włoskich, nasionach chia oraz wybranych rybach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *