kobieta w ciazy je owoce

Dieta przyszłej mamy – najważniejsze składniki, jakich nie można pominąć

Zdrowie dziecka, które nosisz pod sercem, uzależnione jest on tego, co jesz i jaki prowadzisz tryb życia. Warto poznać kilka najważniejszych zaleceń dotyczących witamin i mikroelementów niezbędnych dla kobiet, które są w ciąży lub planują zostać mamą. Są takie składniki, które odgrywają kluczową rolę, dlatego należy je obowiązkowo uwzględnić w diecie.

Witaminy i mikroelementy wpływają bezpośrednio na rozwój płodu, ale wspierają również zdrowie mam. Panie powinny być ostrożne w ich stosowaniu, dlatego warto tę kwestię indywidualnie przedyskutować z lekarzem. Można jednak skorzystać z gotowych preparatów i włączyć suplementację, przeznaczoną dla kobiet w ciąży, np. Femibion 2, który uzupełni codzienną dietę przyszłej mamy w takie składniki jak foliany, kwas DHA oraz żelazo i witaminę D. Oto najważniejsze składniki, jakie powinny znaleźć się w codziennym żywieniu przyszłej mamy.

Kwas foliowy

W trakcie przygotowań do ciąży przyjmowanie kwasu foliowego jest konieczne, ponieważ już w ciągu pierwszych dni życia płodowego dochodzi do intensywnego podziału komórek, z których tworzą się ważne organy oraz struktury układu nerwowego – rozwija się mózg i rdzeń kręgowy dziecka. Specjaliści rekomendują przyjmowanie kwasu foliowego w szczególności podczas pierwszego trymestru, choć w trakcie drugiego i trzeciego trymestru także warto uzupełniać dietę w ten pierwiastek.

Naturalne źródła kwasu foliowego: ciecierzyca, szpinak, sałata, fasola biała, korzeń i natka pietruszki, kurze jaja, brukselka, jarmuż, brokuły, słonecznik, sezam.

Magnez

Jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Magnez wspomaga ponadto budowę tkanek, kości i zębów. Niweluje nie tylko powszechne skurcze łydek, ale też występujące u kobiet w ciąży skurcze brzucha. W tym okresie oraz podczas karmienia piersią często organizm kobiety potrzebuje zwiększonej dawki tego pierwiastka.

Naturalne źródła magnezu: produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, orzechy, ziemniaki, banany, kakao i gorzka czekolada.

Żelazo

Odpowiada za prawidłowy rozwój ośrodkowego układu nerwowego u dziecka. Powinno być stosowane szczególnie u kobiet z niedokrwistością przed poczęciem, a później ponownie po 8. tygodniu ciąży. Konsekwencją braku żelaza może być anemia, która może skutkować niską masą urodzeniową dziecka oraz przedwczesnym porodem.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ  Co kupić siostrze na święta? Sprawdź, co proponuje Empik.com

Naturalne źródła żelaza: chude mięso, drób, żółtka jaj, kakao, buraki, orzechy, rzeżucha, suszone morele, rodzynki, pestki dyni i słonecznika, truskawki, pieczywo pełnoziarniste.

Wapń

Odpowiada za budowę kości oraz łagodzi skurcze macicy, co jest szczególnie istotne przed porodem. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi 1000 mg dziennie i wzrasta u kobiet w II i III trymestrze ciąży oraz podczas karmienia piersią do ok. 1200 mg.

Naturalne źródła wapnia: ryby, fasola, soja, szpinak, kapusta włoska, boćwina, płatki owsiane, zarodki pszenne, orzechy i nasiona.

Witamina D3

Niedobór witaminy D3 prowadzi do zaburzeń gospodarki mineralnej, wapniowej i fosforanowej, a co za tym idzie – do zaburzeń układu kostnego. Dzienna dawka zalecana u kobiet ciężarnych i karmiących z niedoborem witaminy D3 wynosi 800-1000μg. Ze względu na spore braki zaleca się suplementację tej witaminy.

Witamina A

Pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz wzrok. Najlepszym jej źródłem jest beta-karoten zawarty w marchewce i dyni. Witamina A syntetyzuje się wówczas w organizmie z beta-karotenu. Dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A to ok. 1 mg.

Gdzie jeszcze znajduje się witamina A? Jej dobrym źródłem jest tran, wątróbka i szpinak.

Witamina E

Chroni błony komórkowe przed uszkodzeniem, zapobiega rozwojowi miażdżycy i zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Występuje w pokarmach, ale nie zawsze jej zapotrzebowanie jest w całości pokrywane w ramach diety. W takich sytuacjach potrzebna jest dodatkowa suplementacja. Niedobory tej witaminy często występują u wcześniaków.

Źródła witaminy A: nasiona, orzechy, zarodki pszenicy, pestki winogron, pełnoziarniste produkty zbożowe (makarony, pieczywo), a także kasze i oliwki.

Przyszła mama powinna uwzględnić w diecie także cynk, jod i kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3. Poprawiają one rozwój ośrodkowego układu nerwowego płodu, ale też zmniejszają ryzyko przedwczesnego porodu. Wpływają korzystnie na rozwój funkcji motorycznych i poznawczych dziecka. Dodatkowo zmniejszają prawdopodobieństwo depresji poporodowej, alergii i poprawiają odżywienie płodu. Znajdziesz je w siemieniu lnianym, orzechach włoskich, nasionach chia oraz wybranych rybach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *