Owoce to ważny element zdrowej diety. Włączając je do codziennego jadłospisu, nie tylko dbamy o jego różnorodność, ale również dostarczamy organizmowi cennych składników odżywczych: węglowodanów, błonnika, witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Czy wiesz, że niektóre gatunki owoców, mimo tego że są zdrowe, mają dużo kalorii?
Awokado
Awokado to jeden z najzdrowszych owoców na świecie. Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą – zawiera nie tylko niezwykle cenne kwasy tłuszczowe omega, ale również błonnik, sterole roślinne, witaminy A, C, E, K, kwas foliowy oraz potas, miedź, fosfor, magnez i żelazo. W 100 gramach produktu znajduje się aż 160 kalorii, co czyni awokado jednym z najbardziej kalorycznych owoców. Czy zatem osoby na diecie odchudzającej muszą z niego rezygnować? Niekoniecznie – dania z awokado są bardzo zdrowe i dają uczucie sytości. Należy jednak kontrolować wielkość porcji (zgodnie z zapotrzebowaniem kalorycznym na redukcji).
Banany
Dobrze znana ze sportowego świata “bułka z bananem” nie wzięła się znikąd. Kaloryczność bananów zależy od wybranego gatunku, ale średnio wynosi 100 kalorii na 100 gramów produktu. Banany dodają energii, zawierają spore ilości potasu i witaminy A. Do diety odchudzającej najlepiej włączyć je w formie przekąski po treningu (np. koktajl białkowy z bananem i nasionami chia).
Mango
Mango ma 67 kalorii (100 g). Na uwagę zasługuje również jego wysoka wartość odżywcza. W mango znajdziesz błonnik i witaminy A, C i E, które są naturalnymi przeciwutleniaczami. Witaminy antyoksydacyjne redukują szkodliwe wolne rodniki, które uszkadzają zdrowe komórki w organizmie. Poza tym mango jest źródłem składników mineralnych, takich jak potas i miedź. Kilka kawałków owocu w sałatce czy koktajlu nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie – dostarczy organizmowi cennych związków.
Winogrona
Winogrona, podobnie jak mango, zawierają antyoksydanty. Poza tym są źródłem witaminy K oraz składników mineralnych, takich jak żelazo, fosfor i potas. Owoce winogron mają około 67 kalorii w 100 gramach. Można je włączyć do diety odchudzającej, ale nie warto przesadzać z ilością.
Owoce suszone
W diecie odchudzającej powinny dominować świeże (ewentualnie mrożone) gatunki owoców. Suszone owoce to prawdziwa bomba kaloryczna. Większość świeżych owoców charakteryzuje się niską kalorycznością, gdyż składa się głównie z wody. Z kolei suszone owoce mają jedynie od 10 do 25% wody. To właśnie znaczna utrata wody, a także poddanie owoców szczególnym warunkom (podwyższona temperatura, długotrwałe napowietrzanie) skutkują wysoką kalorycznością i większą koncentracją cukrów prostych w produktach takich jak: daktyle, suszone morele, śliwki czy figi. Dla przykładu: w 100 gramach świeżej śliwki znajduje się 45 kalorii, a w 100 gramach śliwki suszonej – 267 kcal.
Dieta pełna warzyw i owoców w ofercie cateringu dietetycznego
Chcesz zwiększyć dzienną podaż warzyw i owoców, ale nie masz czasu na przygotowywanie różnorodnych posiłków? Być może zainteresuje Cię dieta z cateringu dietetycznego. W ofercie dobrych cateringów dietetycznych znajdziesz zarówno gotowe zestawy 1200 kcal, jak i 2000 kcal. Sprawdź szczegóły diety 2000 kalorii na stronie: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-2000-kcal-zasady-i-przykladowy-jadlospis/.