Każdy zasługuje na chwilę przyjemności! Jeśli radość sprawia ci filiżanka kawy i słodki deser, to nie musisz z nich rezygnować nawet w upalne dni! Poszukaj lżejszych wersji swoich słodkich przyjemności.
Latem nie chcesz rezygnować z kawy ani słodkich deserów? Alternatywą dla gorącego napoju i ciężkiego kawałka ciasta z maślaną masą mogą być: mrożona kawa i wyrazisty w smaku sorbet, kremowe lody, sycący koktajl, sałatka owocowa, puszysty mus lub kawałek leciutkiego ciasta na jogurcie.
Sprawdź, jak może smakować lato!
Kawa i desery na lato – pozwól sobie na odrobinę orzeźwiającej przyjemności
W gorące dni, kiedy szukasz ochłody, mrożona kawa i chłodne desery są jak znalazł! Zimne i świeże napoje kawowe solidnie orzeźwiają, delikatnie pobudzają i skutecznie gaszą pragnienie. Jeśli do zimnego napoju dołożymy gałkę ulubionych lodów, porcję tiramisu lub kawałek sernika na zimno, to nasze kubki smakowe będą zachwycone!
Mrożone kawy i letnie desery mają mnóstwo zalet. Poznaj najważniejsze z nich!
Domowa kawa mrożona – daj się pobudzić kofeinie na zimno!
Kawy mrożone mogą być przygotowane z pojedynczym, podwójnym, a nawet potrójnym espresso – to ty decydujesz, jakiej porcji kofeiny potrzebuje organizm.
Mrożona kawa jest naprawdę łatwa do przygotowania w domu. Możesz użyć schłodzonego espresso lub wykorzystać kawę zaparzoną w temperaturze pokojowej (w technologię cold brew są wyposażone np. najnowocześniejsze ekspresy do kawy De’Longhi). Ciekawym pomysłem jest również rozlanie kawy do formy na kostki lodu i zamrożenie, a przygotowanie kawy będzie wymagało wyłącznie zalania kawowych kostek mlekiem lub wodą.
Ponadto kawy mrożone są dostępne w szerokim wachlarzu smaków, z możliwością personalizacji każdej szklanki lub filiżanki zimnego napoju. Możesz eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak kolorowe syropy smakowe, lody czy bita śmietana. Mrożona kawa z lodami to „2w1”, czyli połączenie kawy i deseru. Czy może być coś pyszniejszego latem?
>>Sprawdź doskonały przepis na kawę mrożoną z lodami i bitą śmietaną.
Ziarna kawy lub espresso możesz dodawać do niektórych deserów, np. tiramisu czy lodowych pucharków.
Deser na zimno – rozkoszuj się słodką lekkością letnich deserów
Podczas najgorętszych dni zdecydowanie unikaj ciężkich i tłustych deserów, bo nie tylko obciążają przewód pokarmowy, ale też dość szybko tracą świeżość i pod wpływem wysokiej temperatury mogą po prostu się szybko popsuć.
W roli letnich deserów doskonale sprawdzają się lody i sorbety, najlepiej – te domowej roboty. Do zimnych i mrożonych deserów możesz dodawać świeże zioła, takie jak: mięta, bazylia czy kolendra, które uwydatnią letni charakter i dodadzą twoim lodowym kompozycjom wyjątkowego aromatu.
Lato to również obfitość sezonowych owoców, które są doskonałym składnikiem deserów. Wykorzystaj: soczyste truskawki, maliny, arbuzy, melony, brzoskwinie, jagody i inne owoce, aby zrobić desery naturalnie słodkie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż jesienno-zimowe ciasta. Owoce możesz kroić na kawałki, miksować i blendować – wszystko zależy od ciebie i pomysłu na ich wykorzystanie.
8 pomysłów na letnie desery na zimno – zainspiruj się i działaj!
Letnie mrożone kawy i desery na zimno powinny przynosić ulgę i radość w ciepłe dni. Skup się na lekkości, świeżości i naturalnych smakach, aby cieszyć się pysznymi i orzeźwiającymi: lodami i sorbetami, koktajlami, sałatkami i lekkimi wypiekami. W letnich deserach najprościej… postawić na prostotę. Pozwól dominować smakom podstawowych składników, a dodatków używaj dla podkreślenia walorów.
Poniżej przedstawiamy 8 propozycji letnich deserów do podawania na zimno. Każdy przepis możesz dowolnie zmodyfikować, odejmując, dodając lub wymieniając dowolne składniki.
Kawa mrożona z dodatkami
Delikatnie kawowy deser „2w1”. Idealny na upalne dni, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale brak siły na tworzenie skomplikowanych deserów. Przygotowanie frappe zajmuje 2 minuty!
Składniki
1 szklanka zimnej kawy,
½ szklanki mleka,
2 łyżki cukru,
2 łyżki gorzkiego kakao,
Lody waniliowe,
kostki lodu.
Sposób przygotowania
Zmiksuj kawę, mleko, cukier, kakao, lody waniliowe i kostki lodu, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przelej do szklanki i udekoruj bitą śmietaną oraz wiórkami czekolady. Gotowe!
>>Poznaj możliwości ekspresów automatycznych De’Longhi Eletta Explore z technologią cold brew.
Chłodne tiramisu z truskawkami
Elegancki deser idealnie wpisuje się w letnie przyjęcia. W przepisie jest kawa i amaretto! Jeśli chcesz przygotować tiramisu w wersji familijnej, to zastąp kawę wodą, a amaretto syropem migdałowym.
Składniki
250 g serka mascarpone,
1 szklanka zimnej kawy (według uznania),
2 łyżki likieru amaretto (według uznania),
2 łyżki cukru,
16 biszkoptów,
świeże truskawki.
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj mascarpone, kawę i likier amaretto (według uznania) oraz cukier, aż uzyskasz gładką masę. Biszkopty i gotową masę nakładaj do naczynia warstwami, a następnie posyp pokrojonymi truskawkami. Włóż tiramisu do lodówki na kilka godzin i wyjmij bezpośrednio przed podaniem.
Smoothie bowl z bananem i granolą
Smaczna i sycąca propozycja na lekkie śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Konsystencja smoothie może być mniej lub bardziej płynna, w zależności od tego, czy i ile mleka zdecydujesz się dodać.
Składniki
- 2 dojrzałe banany,
- 1 szklanka mrożonych truskawek,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka miodu,
- 1/4 szklanki mleka (według uznania),
- ulubiona granola,
- świeże owoce do dekoracji.
Sposób przygotowania
Zmiksuj banany, truskawki, jogurt, miód i mleko, aż powstanie gładkie smoothie. Przelej deser do miseczek lub wysokich szklanek i udekoruj ulubioną granolą oraz świeżymi owocami.
Deser z jogurtu greckiego i malin
Leciutki i prosty w przygotowaniu deser, który możesz podać nawet po kolacji! Pysznie wpisze się w letni wieczór spędzany na balkonie, tarasie lub w ogrodzie.
Składniki
1 szklanka jogurtu greckiego,
1/2 szklanki świeżych malin,
2 łyżki miodu,
posypka z orzechów.
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj jogurt grecki i miód. W wysokiej szklance lub pucharku przekładaj warstwy: jogurtu i malin, aż skończą się składniki. Przed podaniem posyp deser orzechami.
Limonkowy sorbet z bazylią
Jeden z najbardziej orzeźwiających włoskich deserów na zimno! Połączenie kwaskowatego sorbetu z aromatyczną bazylią sprawia, że niemal czujesz na języku słoneczną Italię.
Składniki
4 limonki (sok i starta skórka),
1 szklanka wody,
0,5 szklanki cukru (możesz również użyć miodu lub innej substancji słodzącej),
kilka listków bazylii.
Sposób przygotowania
W rondelku zagotuj wodę i cukier; mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok i skórkę z limonek oraz listki bazylii. Gotuj kilka minut, odstaw do ostygnięcia. Schłodzoną masę zmiksuj blenderem, przełóż do pojemnika i mroź przez kilka godzin, mieszając co jakiś czas.
To uniwersalny przepis na prosty deser owocowy na zimno, w którym limonkę możesz zastąpić pomarańczą, cytryną, kiwi lub innymi owocami miękkimi. Pamiętaj, że słodkie owoce nie będą potrzebowały dodatku cukru!
Koktajl bananowo-czekoladowy z dodatkiem kawy
Sycący koktajl to jeden z najpopularniejszych letnich napojów i deserów w jednym. Najpopularniejszy jest, oczywiście, truskawkowy, przygotowany z jogurtu lub kefiru. Chcesz poznać nasz pomysł na gustowny koktajl niezależny od sezonowych truskawek? To połączenie banana, czekolady i kawy!
Składniki
2 dojrzałe banany,
1 szklanka mleka,
2 łyżki gorzkiego kakao,
1 łyżka cukru,
porcja espresso.
Sposób przygotowania
Blenderem zmiksuj banany, mleko, kakao, cukier i espresso, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Przelej do szklanki i udekoruj wiórkami czekolady. Gotowe! Wygląda i smakuje znakomicie!
Owocowa sałatka z miętą i cytrynowym sosem
Znasz uniwersalne desery owocowe na zimno? Sałatki, oczywiście! Możesz je skomponować z dowolnych owoców, zgodnie z własnymi preferencjami i zawartością lodówki. Alternatywą dla sałatki owocowej mogą być owocowe szaszłyki.
Składniki
kilka plasterków melona,
kilka plasterków arbuza,
kilka plasterków ananasa,
kilka plasterków pomarańczy,
kilka plasterków kiwi,
świeża mięta.
Składniki na sos
2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki miodu,
1 łyżeczka startej skórki z cytryny.
Sposób przygotowania
Wszystkie owoce pokrój na kawałki i umieść w misce. W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny, miód i skórkę z cytryny. Owoce polej sosem i delikatnie wymieszaj. Posyp posiekaną miętą przed podaniem.
Orzeźwiający arbuz z miętą i sokiem z limonki
Jeden z najprostszych deserów, który zachwyca orzeźwiającym smakiem! Potrzebujesz tylko trzech składników, ostrego noża i dużej szklanej miski.
Składniki
świeży arbuz,
świeża mięta,
sok z limonki.
Sposób przygotowania
Pokrój arbuz na kawałki i umieść je w misce. Jeśli zależy ci na estetyce podania, to pokrój arbuza w równą kostkę! Posyp posiekaną miętą, a bezpośrednio przed podaniem skrop sokiem z limonki.
Pamiętaj, że większość zimnych deserów powinna być porządnie schłodzona, najlepiej wyciągać je z zamrażarki lub lodówki bezpośrednio przed konsumpcją. Dzięki temu będą bardziej orzeźwiające i przyjemne do spożycia w gorące dni.