Każdy zasługuje na chwilę przyjemności! Jeśli radość sprawia ci filiżanka kawy i słodki deser, to nie musisz z nich rezygnować nawet w upalne dni! Poszukaj lżejszych wersji swoich słodkich przyjemności.
Latem nie chcesz rezygnować z kawy ani słodkich deserów? Alternatywą dla gorącego napoju i ciężkiego kawałka ciasta z maślaną masą mogą być: mrożona kawa i wyrazisty w smaku sorbet, kremowe lody, sycący koktajl, sałatka owocowa, puszysty mus lub kawałek leciutkiego ciasta na jogurcie.
Sprawdź, jak może smakować lato!
Kawa i desery na lato – pozwól sobie na odrobinę orzeźwiającej przyjemności
W gorące dni, kiedy szukasz ochłody, mrożona kawa i chłodne desery są jak znalazł! Zimne i świeże napoje kawowe solidnie orzeźwiają, delikatnie pobudzają i skutecznie gaszą pragnienie. Jeśli do zimnego napoju dołożymy gałkę ulubionych lodów, porcję tiramisu lub kawałek sernika na zimno, to nasze kubki smakowe będą zachwycone!
Mrożone kawy i letnie desery mają mnóstwo zalet. Poznaj najważniejsze z nich!
Domowa kawa mrożona – daj się pobudzić kofeinie na zimno!
Kawy mrożone mogą być przygotowane z pojedynczym, podwójnym, a nawet potrójnym espresso – to ty decydujesz, jakiej porcji kofeiny potrzebuje organizm.
Mrożona kawa jest naprawdę łatwa do przygotowania w domu. Możesz użyć schłodzonego espresso lub wykorzystać kawę zaparzoną w temperaturze pokojowej (w technologię cold brew są wyposażone np. najnowocześniejsze ekspresy do kawy De’Longhi). Ciekawym pomysłem jest również rozlanie kawy do formy na kostki lodu i zamrożenie, a przygotowanie kawy będzie wymagało wyłącznie zalania kawowych kostek mlekiem lub wodą.
Ponadto kawy mrożone są dostępne w szerokim wachlarzu smaków, z możliwością personalizacji każdej szklanki lub filiżanki zimnego napoju. Możesz eksperymentować z różnymi dodatkami, takimi jak kolorowe syropy smakowe, lody czy bita śmietana. Mrożona kawa z lodami to „2w1”, czyli połączenie kawy i deseru. Czy może być coś pyszniejszego latem?
>>Sprawdź doskonały przepis na kawę mrożoną z lodami i bitą śmietaną.
Ziarna kawy lub espresso możesz dodawać do niektórych deserów, np. tiramisu czy lodowych pucharków.
Deser na zimno – rozkoszuj się słodką lekkością letnich deserów
Podczas najgorętszych dni zdecydowanie unikaj ciężkich i tłustych deserów, bo nie tylko obciążają przewód pokarmowy, ale też dość szybko tracą świeżość i pod wpływem wysokiej temperatury mogą po prostu się szybko popsuć.
W roli letnich deserów doskonale sprawdzają się lody i sorbety, najlepiej – te domowej roboty. Do zimnych i mrożonych deserów możesz dodawać świeże zioła, takie jak: mięta, bazylia czy kolendra, które uwydatnią letni charakter i dodadzą twoim lodowym kompozycjom wyjątkowego aromatu.
Lato to również obfitość sezonowych owoców, które są doskonałym składnikiem deserów. Wykorzystaj: soczyste truskawki, maliny, arbuzy, melony, brzoskwinie, jagody i inne owoce, aby zrobić desery naturalnie słodkie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż jesienno-zimowe ciasta. Owoce możesz kroić na kawałki, miksować i blendować – wszystko zależy od ciebie i pomysłu na ich wykorzystanie.
8 pomysłów na letnie desery na zimno – zainspiruj się i działaj!
Letnie mrożone kawy i desery na zimno powinny przynosić ulgę i radość w ciepłe dni. Skup się na lekkości, świeżości i naturalnych smakach, aby cieszyć się pysznymi i orzeźwiającymi: lodami i sorbetami, koktajlami, sałatkami i lekkimi wypiekami. W letnich deserach najprościej… postawić na prostotę. Pozwól dominować smakom podstawowych składników, a dodatków używaj dla podkreślenia walorów.
Poniżej przedstawiamy 8 propozycji letnich deserów do podawania na zimno. Każdy przepis możesz dowolnie zmodyfikować, odejmując, dodając lub wymieniając dowolne składniki.
Kawa mrożona z dodatkami
Delikatnie kawowy deser „2w1”. Idealny na upalne dni, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale brak siły na tworzenie skomplikowanych deserów. Przygotowanie frappe zajmuje 2 minuty!
Składniki
-
1 szklanka zimnej kawy,
-
½ szklanki mleka,
-
2 łyżki cukru,
-
2 łyżki gorzkiego kakao,
-
Lody waniliowe,
-
kostki lodu.
Sposób przygotowania
Zmiksuj kawę, mleko, cukier, kakao, lody waniliowe i kostki lodu, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przelej do szklanki i udekoruj bitą śmietaną oraz wiórkami czekolady. Gotowe!
>>Poznaj możliwości ekspresów automatycznych De’Longhi Eletta Explore z technologią cold brew.
Chłodne tiramisu z truskawkami
Elegancki deser idealnie wpisuje się w letnie przyjęcia. W przepisie jest kawa i amaretto! Jeśli chcesz przygotować tiramisu w wersji familijnej, to zastąp kawę wodą, a amaretto syropem migdałowym.
Składniki
-
250 g serka mascarpone,
-
1 szklanka zimnej kawy (według uznania),
-
2 łyżki likieru amaretto (według uznania),
-
2 łyżki cukru,
-
16 biszkoptów,
-
świeże truskawki.
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj mascarpone, kawę i likier amaretto (według uznania) oraz cukier, aż uzyskasz gładką masę. Biszkopty i gotową masę nakładaj do naczynia warstwami, a następnie posyp pokrojonymi truskawkami. Włóż tiramisu do lodówki na kilka godzin i wyjmij bezpośrednio przed podaniem.
Smoothie bowl z bananem i granolą
Smaczna i sycąca propozycja na lekkie śniadanie, drugie śniadanie lub podwieczorek. Konsystencja smoothie może być mniej lub bardziej płynna, w zależności od tego, czy i ile mleka zdecydujesz się dodać.
Składniki
- 2 dojrzałe banany,
- 1 szklanka mrożonych truskawek,
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka miodu,
- 1/4 szklanki mleka (według uznania),
- ulubiona granola,
- świeże owoce do dekoracji.
Sposób przygotowania
Zmiksuj banany, truskawki, jogurt, miód i mleko, aż powstanie gładkie smoothie. Przelej deser do miseczek lub wysokich szklanek i udekoruj ulubioną granolą oraz świeżymi owocami.
Deser z jogurtu greckiego i malin
Leciutki i prosty w przygotowaniu deser, który możesz podać nawet po kolacji! Pysznie wpisze się w letni wieczór spędzany na balkonie, tarasie lub w ogrodzie.
Składniki
-
1 szklanka jogurtu greckiego,
-
1/2 szklanki świeżych malin,
-
2 łyżki miodu,
-
posypka z orzechów.
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj jogurt grecki i miód. W wysokiej szklance lub pucharku przekładaj warstwy: jogurtu i malin, aż skończą się składniki. Przed podaniem posyp deser orzechami.
Limonkowy sorbet z bazylią
Jeden z najbardziej orzeźwiających włoskich deserów na zimno! Połączenie kwaskowatego sorbetu z aromatyczną bazylią sprawia, że niemal czujesz na języku słoneczną Italię.
Składniki
-
4 limonki (sok i starta skórka),
-
1 szklanka wody,
-
0,5 szklanki cukru (możesz również użyć miodu lub innej substancji słodzącej),
-
kilka listków bazylii.
Sposób przygotowania
W rondelku zagotuj wodę i cukier; mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj sok i skórkę z limonek oraz listki bazylii. Gotuj kilka minut, odstaw do ostygnięcia. Schłodzoną masę zmiksuj blenderem, przełóż do pojemnika i mroź przez kilka godzin, mieszając co jakiś czas.
To uniwersalny przepis na prosty deser owocowy na zimno, w którym limonkę możesz zastąpić pomarańczą, cytryną, kiwi lub innymi owocami miękkimi. Pamiętaj, że słodkie owoce nie będą potrzebowały dodatku cukru!
Koktajl bananowo-czekoladowy z dodatkiem kawy
Sycący koktajl to jeden z najpopularniejszych letnich napojów i deserów w jednym. Najpopularniejszy jest, oczywiście, truskawkowy, przygotowany z jogurtu lub kefiru. Chcesz poznać nasz pomysł na gustowny koktajl niezależny od sezonowych truskawek? To połączenie banana, czekolady i kawy!
Składniki
-
2 dojrzałe banany,
-
1 szklanka mleka,
-
2 łyżki gorzkiego kakao,
-
1 łyżka cukru,
-
porcja espresso.
Sposób przygotowania
Blenderem zmiksuj banany, mleko, kakao, cukier i espresso, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Przelej do szklanki i udekoruj wiórkami czekolady. Gotowe! Wygląda i smakuje znakomicie!
Owocowa sałatka z miętą i cytrynowym sosem
Znasz uniwersalne desery owocowe na zimno? Sałatki, oczywiście! Możesz je skomponować z dowolnych owoców, zgodnie z własnymi preferencjami i zawartością lodówki. Alternatywą dla sałatki owocowej mogą być owocowe szaszłyki.
Składniki
-
kilka plasterków melona,
-
kilka plasterków arbuza,
-
kilka plasterków ananasa,
-
kilka plasterków pomarańczy,
-
kilka plasterków kiwi,
-
świeża mięta.
Składniki na sos
-
2 łyżki soku z cytryny,
-
2 łyżki miodu,
-
1 łyżeczka startej skórki z cytryny.
Sposób przygotowania
Wszystkie owoce pokrój na kawałki i umieść w misce. W małej miseczce wymieszaj sok z cytryny, miód i skórkę z cytryny. Owoce polej sosem i delikatnie wymieszaj. Posyp posiekaną miętą przed podaniem.
Orzeźwiający arbuz z miętą i sokiem z limonki
Jeden z najprostszych deserów, który zachwyca orzeźwiającym smakiem! Potrzebujesz tylko trzech składników, ostrego noża i dużej szklanej miski.
Składniki
-
świeży arbuz,
-
świeża mięta,
-
sok z limonki.
Sposób przygotowania
Pokrój arbuz na kawałki i umieść je w misce. Jeśli zależy ci na estetyce podania, to pokrój arbuza w równą kostkę! Posyp posiekaną miętą, a bezpośrednio przed podaniem skrop sokiem z limonki.
Pamiętaj, że większość zimnych deserów powinna być porządnie schłodzona, najlepiej wyciągać je z zamrażarki lub lodówki bezpośrednio przed konsumpcją. Dzięki temu będą bardziej orzeźwiające i przyjemne do spożycia w gorące dni.

Jestem wolną kobietą, która kocha pisać o naszych sprawach. Witaj na moim blogu!