Ochłodzenie, wilgoć i wiatr nie zachęcają do opuszczenia domu. W takie wieczory najlepiej zaszyć się pod kocem i obejrzeć ulubiony serial. Najlepiej z filiżanką ulubionej herbaty czy kawy, oczywiście wzbogaconej pysznymi dodatkami, jak przyprawy korzenne, suszone owoce czy czekolada.
Jesień – choć tak klimatyczna i bajecznie kolorowa, oznacza również czas, kiedy natura przygotowuje się do zimowego snu. O tej porze roku my także możemy czuć się senni, osłabieni czy mieć gorszy humor. Na szczęście możemy łatwo znaleźć pocieszenie w małych przyjemnościach -̶ takich jak filiżanka ulubionego gorącego napoju. Chwila relaksu z pachnącym korzennymi przyprawami, cudownie słodkim chai latte albo z imbirową gorącą czekoladą może być idealnym antidotum na jesienną melancholię, które dodatkowo zapewni wzmocnienie organizmu. W tym artykule przedstawiamy kilka propozycji na aromatyczne napoje, które rozgrzeją ciało i duszę podczas deszczowych i wietrznych dni.
Kawa po wiedeńsku
Remedium na jesienną pluchę, która ukoi serce każdego kawosza jest kawa po wiedeńsku. Cudownie rozgrzewająca, słodka, o aksamitnej teksturze, jaką zapewnia jej bita śmietanka, jest nie tylko pyszna, ale również bardzo efektownie się prezentuje. Sama w sobie stanowi wyśmienity deser, ale też idealnie współgra ze smakiem jesiennych ciast: tarty dyniowej, szarlotki, a także strudla, jako że pijąc kawę po wiedeńsku poczujemy się jak przy stoliku eleganckiej kawiarni w stolicy Austrii. W naszym przepisie słodycz kawy po wiedeńsku wzmocniliśmy aromatem korzennych przypraw: https://uwielbiam.pl/przepis/kawa-po-wiedensku -̶ warto wypróbować, tym bardziej, że przygotowanie kawy po wiedeńsku nie zajmie nam więcej niż 15 minut.
Chai latte
Gorąca herbata z dodatkiem mleka i przypraw ma właściwości relaksujące. Idealnie nadaje się zarówno na leniwy wieczór z książką, jak i na weekendowy poranek, gdy nie musimy się nigdzie spieszyć i możemy od rana rozkoszować się słodkim smakiem ulubionego napoju.
Znana też pod nazwą masala chai, indyjska herbata zawdzięcza swój orientalny charakter dodatkowi cynamonu, imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu. Gotowane z herbatą i mlekiem przez 7 minut, przyprawy wypełniają przestrzeń cudownym aromatem, wprowadzając przytulny nastrój. Po dosłodzeniu miodem lub syropem klonowym zyskujemy ulubiony napój miłośników korzennych smaków.
Imbirowa gorąca czekolada
Gdy na zewnątrz wieje i pada, filiżanka gorącej czekolady po powrocie do domu nie tylko pokrzepia ducha, ale także rozgrzewa i wzmacnia nasz organizm. Dzieje się tak, ponieważ ziarna kakao zawierają antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i wspierają ochronę serca. Dodatkowo czekolada stymuluje wydzielanie dopaminy, neurotransmitera odpowiedzialnego za uczucie przyjemności i satysfakcji – dlatego od razu po wypiciu gorącego napoju czujemy się lepiej, a jesienny blues odchodzi w zapomnienie. Zdrowotne właściwości czekolady wzmocni dodatek kandyzowanego imbiru ̶ działającego przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. A może jeszcze łyżka bitej śmietanki? Wypróbujcie ten przepis: https://uwielbiam.pl/przepis/imbirowa-goraca-czekolada
Będzie pysznie!
Herbata jesienna z rozmarynem i grejpfrutem
W sezonie przeziębień warto wzmocnić się prawdziwą bombą zdrowotną, jaka jest połączenie grejpfruta i rozmarynu. Grejpfrut jest doskonałym źródłem witaminy C, która wspiera odporność, dlatego trzeba jej dostarczać szczególnie w okresie, gdy jesteśmy bardziej narażeni na zachorowania na grypę czy anginę. Rozmaryn posiada właściwości przeciwzapalne, a dodatkowo zawiera związki, które mogą wpływać korzystnie na funkcje poznawcze, w tym koncentrację i pamięć. Oba składniki są bogate w antyoksydanty, które pomagają chronić organizm przed działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko wielu chorób.
Herbata zaparzona z gałązką rozmarynu, z dodatkiem plastra grejpfruta świetnie smakuje z miodem, jak i z syropem malinowym. W zestawieniu z domowym plackiem śliwkowym lub ciastem drożdżowym tworzy połączenie idealne, które doceni każda jesieniara.