czekoladagoraca

Pomysły na gorące napoje dla prawdziwej jesieniary

Ochłodzenie, wilgoć i wiatr nie zachęcają do opuszczenia domu. W takie wieczory najlepiej zaszyć się pod kocem i obejrzeć ulubiony serial. Najlepiej z filiżanką ulubionej herbaty czy kawy, oczywiście wzbogaconej pysznymi dodatkami, jak przyprawy korzenne, suszone owoce czy czekolada.

Jesień – choć tak klimatyczna i bajecznie kolorowa, oznacza również czas, kiedy natura przygotowuje się do zimowego snu. O tej porze roku my także możemy czuć się senni, osłabieni czy mieć gorszy humor. Na szczęście możemy łatwo znaleźć pocieszenie w małych przyjemnościach -̶  takich jak filiżanka ulubionego gorącego napoju. Chwila relaksu z pachnącym korzennymi przyprawami, cudownie słodkim chai latte albo z imbirową gorącą czekoladą może być idealnym antidotum na jesienną melancholię, które dodatkowo zapewni wzmocnienie organizmu. W tym artykule przedstawiamy kilka propozycji na aromatyczne napoje, które rozgrzeją ciało i duszę podczas deszczowych i wietrznych dni.

Kawa po wiedeńsku

Remedium na jesienną pluchę, która ukoi serce każdego kawosza jest kawa po wiedeńsku. Cudownie rozgrzewająca, słodka, o aksamitnej teksturze, jaką zapewnia jej bita śmietanka, jest nie tylko pyszna, ale również bardzo efektownie się prezentuje. Sama w sobie stanowi wyśmienity deser, ale też idealnie współgra ze smakiem jesiennych ciast: tarty dyniowej, szarlotki, a także strudla, jako że pijąc kawę po wiedeńsku poczujemy się jak przy stoliku eleganckiej kawiarni w stolicy Austrii. W naszym przepisie słodycz kawy po wiedeńsku wzmocniliśmy aromatem korzennych przypraw: https://uwielbiam.pl/przepis/kawa-po-wiedensku -̶  warto wypróbować, tym bardziej, że przygotowanie kawy po wiedeńsku nie zajmie nam więcej niż 15 minut.

Chai latte

Gorąca herbata z dodatkiem mleka i przypraw ma właściwości relaksujące. Idealnie nadaje się zarówno na leniwy wieczór z książką, jak i na weekendowy poranek, gdy nie musimy się nigdzie spieszyć i możemy od rana rozkoszować się słodkim smakiem ulubionego napoju.

KONIECZNIE PRZECZYTAJ  Wybieramy prezent na Dzień Dziecka. Sprawdź, co zachwyci Twojego malucha!

Znana też pod nazwą masala chai, indyjska herbata zawdzięcza swój orientalny charakter dodatkowi cynamonu, imbiru, kardamonu, gałki muszkatołowej i pieprzu. Gotowane z herbatą i mlekiem przez 7 minut, przyprawy wypełniają przestrzeń cudownym aromatem, wprowadzając przytulny nastrój. Po dosłodzeniu miodem lub syropem klonowym zyskujemy ulubiony napój miłośników korzennych smaków.

Imbirowa gorąca czekolada

Gdy na zewnątrz wieje i pada, filiżanka gorącej czekolady po powrocie do domu nie tylko pokrzepia ducha, ale także rozgrzewa i wzmacnia nasz organizm. Dzieje się tak, ponieważ ziarna kakao zawierają antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i wspierają ochronę serca. Dodatkowo czekolada stymuluje wydzielanie dopaminy, neurotransmitera odpowiedzialnego za uczucie przyjemności i satysfakcji – dlatego  od razu po wypiciu gorącego napoju czujemy się lepiej, a jesienny blues odchodzi w zapomnienie. Zdrowotne właściwości czekolady wzmocni dodatek kandyzowanego imbiru  ̶  działającego przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. A może jeszcze łyżka bitej śmietanki? Wypróbujcie ten przepis: https://uwielbiam.pl/przepis/imbirowa-goraca-czekolada

Będzie pysznie!

Herbata jesienna z rozmarynem i grejpfrutem

W sezonie przeziębień warto wzmocnić się prawdziwą bombą zdrowotną, jaka jest połączenie grejpfruta i rozmarynu. Grejpfrut jest doskonałym źródłem witaminy C, która wspiera odporność, dlatego trzeba jej dostarczać szczególnie w okresie, gdy jesteśmy bardziej narażeni na zachorowania na grypę czy anginę. Rozmaryn posiada właściwości przeciwzapalne, a dodatkowo zawiera związki, które mogą wpływać korzystnie na funkcje poznawcze, w tym koncentrację i pamięć. Oba składniki są bogate w antyoksydanty, które pomagają chronić organizm przed działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko wielu chorób.

Herbata zaparzona z gałązką rozmarynu, z dodatkiem plastra grejpfruta świetnie smakuje z miodem, jak i z syropem malinowym. W zestawieniu z domowym plackiem śliwkowym lub ciastem drożdżowym tworzy połączenie idealne, które doceni każda jesieniara.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *